Inceperea Conflictului(rezumat)

La Moscova nici nu se uscase încă bine cerneala de pe semnătura preşedintelui Snegur privind aderarea Republicii Moldova la CSI (21 decembrie 1991) când, în dimineaţa de 22 decembrie 1991, ora 5:30, Ministerul de Interne al Republicii Moldova primeşte un S.O.S. de la Dubăsari: postul de poliţie local este blocat de o maşină blindată şi asaltat de trupe nistrene şi “cetăţeni indignaţi”. Ştiind că recent la Sud, în orăşelul Vulcăneşti, avusese loc o provocare similară (extremiştii găgăuzi incendiaseră postul de poliţie şi împuşcaseră câţiva poliţişti), Ministerul de Interne de la Chişinăui trimite de urgenţă o echipă de intervenţie . un detaşament de poliţie sub comanda ofiţerului Gămurari (Hămuraru). La podul peste Nistru autobuzul este întâmpinat, fără somaţie, cu foc de arme automate. Sunt ucişi trei poliţişti, alţi câţiva răniţi. În legitimă apărare poliţiştii din autobuz răspund cu armamentul din dotare, doboară doi “inamici”, apoi îi capturează pe ceilalţi, toţi beţi, şi îi transportă la spitalul din Criuleni. La Tiraspol se vorbeşte de o agresiune din partea Chişinăului. Igor Smirnov anunţă mobilizarea rezerviştilor pentru a respinge trupele Ministerului de Interne al Moldovei, “care atacă şi ucid oameni nevinovaţi”. Premierul Muravschi, Preşedintele Parlamentului Moşanu, Prezidiul Parlamentului fac apel la calm către populaţie. Întrucât la Dubăsari au continuat schimburile de focuri, fiind rănite şi persoane civile, mii de chişinăueni au inundat Piaţa Marii Adunări Naţionale pentru a reproşa mai întâi Guvernului că a fost mult prea tolerant cu separatiştii şi nu a luat la vreme măsurile cuvenite şi, în al doilea rând, pentru a cere arme. De cealaltă parte, şeful statului-major al trupelor ucrainene de cazaci transmite printr-o radiogramă că îi “vor ajuta pe nistreni dacă trupele Ministerului de Interne nu vor înceta atacurile”. Nistrenii întăresc cu mai multe unităţi de foc podul peste râu, cei de pe malul drept sapă tranşee. Dubăsari a fost un fel de Sarajevo moldovenesc. Astfel a început conflictul neoficial dintre cele două maluri ale Nistrului, care s-a soldat, pe parcurs, la Dubăsari, Corjova, Coşniţa, Cocieri, Roghi, Tighina, Varniţa, din decembrie 1991 până în iunie 1992, cu sute de morţi şi mii de răniţi (militari şi civili), cu pagube materiale enorme aduse populaţiei civile, cu un exod nesfârşit al moldovenilor de peste Nistru torturaţi de cazaci şi de plutoanele de execuţie ale separatiştilor.

7 răspunsuri to “Inceperea Conflictului(rezumat)”

 1. Alexandru Says:

  Un nemarginit respect pentru toti cei care au avut curajul si puterea de a lupta. Pentru autori un respect deosebit.

 2. eroiinumor1992 Says:

  😦 sa se odihneasca in pace

 3. Constantin Says:

  EROII NU MOR NICIODATA ! TOTI CEI CE AU LUPTAT PENTRU BASARABIA VOR RAMANE IN SUFLETELE NOASTRE ! UNIRE ROMANI !

 4. UnknownError Says:

  Ajut și susțin campania, dați linkul la câți mai mulți oameni!

 5. moldo Says:

  imi pare f rau de cei care au suferit mult pe urma ruslanilor si cazacilor, e inexplicabila dreptatea asta de rus, de unde atat ura fata de cei care nu sunt rusi? cum sa vin si sa te impuste,decapiteze,tortureze doar pt faptu ca nu esti si tu rus, cum sa vina cu turma si sa-ti violeze mama,sora sa le injunghie si la urma sa arunce grenada in casa, cum sa inarmezi niste puscariasi care stateau inchisi pt omoruri si violuri, sa le dai voie sa omoare si sa violeze populatia nevinovata, chiar daca e de alta nationalitate?

  unde e Dumnezeu, de ce se intampla asa ceva, cum o Moldova de 5 mln loc. sa lupte cu un imperiu de 150 mln loc. daca nu are nici arme si nici aliati?

  nu e dreptate pe pamant si nu va fi niciodata, daca nu ucizi, vei fi ucis, daca incerci sa fii bun, cu tine vor fi rai

 6. sergiu Says:

  pidarasi sunt cei de la conducerea kremlinului aici se bat cu orice pret pentru o bucatica de pamint da dincolo dau o parte de rusie chinei fara nici o lupta,nu e nimic o sa-i futa chinezii degraba,iar cind se vor pomeni va tirziu,eu cred ca timpul rasplatii vine odata si odata, dumnezeu sa ne ajute

 7. “Imnul”,drapelul”si “stema “republicii moldovenesti nistrene “separatiste de inspiratie tipic comunista sovietica . « CER SI PAMANT ROMANESC Says:

  […] nu mor niciodată Conflictul armat de pe Nistru din 1992 « Inceperea Conflictului(rezumat) Au fost si vor ramane ,,EROI,, […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: